Ekonomik diplomasinin kapsamında, 13 Mart 2018 tarihinde, Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Herry Sudradjat Endonezya’nın ana ihracat ürünlerinden olan kakao, kauçuk, kereste ve palm yağı ihracatının desteklenmesine yardımcı olmak amacıyla Türkiye’nin sanayi merkezlerinden biri olan Kocaeli ve Gebzede yer alan Öz Ka (lastik), Apel (ahşap), Aromsa (gıda), ve Tayas (çikolata) firmaları ile bir dizi toplantı gerçekleştirdi.
Ziyaret edilen firmalarca da takdir edilen ziyaret Endonezya ürünlerini aracısız olarak ithal etme konusunda proaktif bir adım olarak nitelendirildi.
Bu ziyaretlerden elde edilen sonuçlara göre hali hazırda Endonezya kauçuğunu üçüncü ülkelerdeki aracılardan temin eden ÖZ KA firması Endonezya’dan ithalat yapmak için istekli olduğunu belirtti. Bu arada APEL şirketi, Endonezya’dan doğrudan hafif odun ve tahta parçaları ithal etmeyi istemektedir. Yaklaşık 3000 çeşit gıda çeşnisi üreten AROMSA, bazı hammadde ihtiyaçlarını Endonezya’dan ithal etmeseçeneğine açık olduklarını belirtti. Benzer şekilde, Türkiye’nin en büyük çikolata şekerleme üreticilerinden biri olan TAYAŞ, Endonezya’dan Palm Yağı ve Kakao ithal etmeye devam edeceklerini belirtti. TAYAŞ’ın Endonezya’dan palm yağı ithalatı yıllık 7.5 milyon ABD dolarına ulaşıyor ve Malatya’da kurulacak yeni fabrikasının faaliyete geçmesi durumunda bu ithalat miktarının 16 milyon ABD dolarına yükseleceği tahmin ediliyor.
Sayın Başkonsolos Herry Sudradjat karşılıklı güven ve işbirliği kurmak ve ithalatta Türk firmalarının karşılaştığı sorunları çözmek konusunda hazır ve kararlı olduklarını belirtti.
Ikili ticaret hacminin 2 milyar ABD doların altında olan Türkiye – Endonezya ilişkisine değinen Başkonsolos her iki ülkenin sahip olduğu potansiyel göz önüne alıdığında bir çok fırsatın bulunduğuna dikkat çekti.
2017 verilerine göre, 556 milyon dolar değerinde kakao ve ürünleri ithalatı yapan Türkiye’de Endonezya’nın payı %0.5 yani 2,8 milyon dolar iken, 2,5 milyar dolar değerinde kauçuk ve ürünleri ithalatı yapan Türkiye’de Endonezya’nın payı %5.69 yani 143,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan Türkiye’nin Endonezya menşeli orman ürünü ithalatı 12,9 milyon dolar olup, bu rakam Türkiye’nin toplam orman ürünü ithalatı olan 311,8 milyon doların %0,86’lık kısmını karşılamaktadır.
Tanıtım çalışmalarının sürekliliğini sağlamak ve Türk üreticilerinin Endonezya ürünlerini kullanmaya teşvik etmek amacıyla, Başkonsolosluk, çalışma bölgesi olan Marmara bölgesindeki faaliyet göstermekte olan 27,705 kayıtlı endüstri firması ile çalışmaya devam edecektir.